Keramische collectie

De keramische collectie

omvat gebruiksaardewerk en sierstukken van Edamse bodem en uit de Edamse bodem:

Een bescheiden greep uit de voormalige Fris collectie vindt u in een vitrine in de dependance, stadhuis. Bodemvondsten treft u in het Koopmanshuis in de gang van winkelentree naar achterkamer.

Fris aardewerk

Fris Fris Fris

De NV Keramische Industrie Fris Edam had zijn oorsprong in Gouda. Na de tweede wereldoorlog werd het bedrijf overgeplaatst naar Edam.
Fris kwam met een geheel nieuw assortiment serviezen op de markt, producten met een functionele, sobere vormgeving, uitgevoerd in één egale kleur, of met een gekleurde randversiering.
Het succes van Fris was vooral te danken aan ontwerper Willem de Vries. Kleuren mochten naar zijn visie de aandacht niet van de vorm afleiden, zodat hij een voorkeur had voor pasteltinten.

Bodemvondsten

Het Edamse bodemarchief heeft veel gebruiksaardewerk uit de 16e en 17e eeuw prijsgegeven, van Hollandse of buitenlandse makelij. Ambachtelijke, functionele producten die in de keuken werden gebruikt, zoals kookpotjes, schalen, een vuurklok, etc. Meestal zijn ze ongedecoreerd, maar in het geval van bijvoorbeeld een huwelijksgeschenk werden versieringen in witte slib aangebracht. Hierdoor hebben deze voorwerpen ook een artistieke betekenis.

foto’s Vind MagazineFoto Vind magazine

Vind Magazine

Vind Magazine

Bitnami