nieuws

13-02-2017
Expositie Karel Lautenschutz

Terwijl buiten oostenwind en motsneeuw het stadje Edam halverwege februari in winterslaap houden, gonst het achter de statige deuren van Damplein 1 van de activiteiten: op de zolder van het voormalige raadhuis, waar het Edams Museum zijn depot heeft, wordt gelopen, gekropen, geschoven en gezocht. Dit natuurlijk, om in april een verdieping lager een mooie en bijzondere wisseltentoonstelling te kunnen presenteren, ingericht door ‘onze eigen’ Karel Lautenschutz.

De titel mogen we alvast prijsgeven: ‘Elementen van verval‘, en de ondertitel: ‘materiekunst in dialoog met depotstukken

 

 

foto van Edams Museum.     foto van Edams Museum.

 

(c) foto's Evina de Graaf

 

13-02-2017
Conservering / restauratie Ruiterstukken

Op 9 februari j.l. is een begin gemaakt met het reinigen van de beide Ruiterstukken in het Stadhuis (eerste etage).  Door de Gemeente Edam Volendam (de formele eigenaar van de beide schilderijen) is een budget verstrekt voor de conservering van de stukken.  Van hieruit zal het mogelijk zijn de materiële staat waarin de schilderijen verkeren precies te bepalen en vast te stellen of verder onderhoud nodig zou zijn.  De beide schilderijen zijn sinds 1888 (nog vóór ze in 1895 in het Museum zijn gekomen) niet meer onderhouden.

 

foto van Evina de Graaf.

 

Het werk wordt uitgevoerd door het atelier van Ellen Arkema.