Het Stadhuis

Het chique stadhuis paste perfect bij de wijze waarop de 18e eeuwse Edamse elite zich wilde presenteren. Het stadhuis is in 1737 opgetrokken in Lodewijk XIV stijl naar een ontwerp van Jacob Iongh, stadstimmerman, en bevat rijk gedecoreerde details.

stadhuis edam

 

 foto   

 

 

 

 

 

 

 

De prachtige Schepenzaal is nog altijd geliefd als trouwlocatie en wordt voor vele formele bijeenkomsten gebruikt.

Audio uitleg

♦ kies de taal door op een vlag te dubbelklikken

♦ wählen Sie eine Sprache, doppeldrücken Sie die Flagge

♦ choisissez votre langue par cliquer deux fois son drapeau

♦ choose any language by pressing twice on its flag

 

symbool luidspreker    link naar mp3link naar mp3link naar mp3link naar mp3

De monumentale Schepenzaal

Op alle 8 Kaasmarkt-woensdagen en Open Monumentendag worden door medewerkers van het Edams Museum korte rondleidingen verzorgd in de voormalige Schepenzaal van het Stadhuis.

 

 

De Edamse ‘municipaliteit’ liet dit Stadhuis bouwen in 1737 en heeft met wandschilderingen gemeend de strenge sfeer (er werd immers recht gesproken) te benadrukken. Zo wordt vlnr uitgebeeld: Salomons oordeel, Justitia overwint Invidia (verpersoonlijking van een van de 7 hoofdzonden) en de zalving van Salomon door de priester Zadok. Deze brede wandschilderingen van Christiaan Willem Rave worden toegelicht, en de geschiedenis van de stier in het stadswapen onthuld. Voor deze extra activiteit is uw museumkaartje (of MJK, of Vriendenpasje) geldig.

Volume van de luidspreker icoon (PSD)
beluister hier Zadok the Priest, Coronation Anthem uit 1727 van G. F. Händel door het Westminster Abbeychoir

Aan de Voorhaven

Het tot 1737 gebruikte Raadhuis aan de Voorhaven (op de tekening 4e van rechts, met het torentje) is gesloopt ten behoeve van de bouw van een Lutherse kerk (1740). Rechts op de tekening het huidige stadhuis aan het Damplein 1

 

tekening anoniem

Bitnami