EXPOSITIES

Nu te zien: van 14 april tot en met 29 oktober 2017, de tentoonstelling met imaginaire materiekunst

 

 van Karel Lautenschutz.

 

fototentoonstelling 2017

In deze tentoonstelling gaat de dialoog ontstaan tussen hedendaagse kunstwerken van kunstenaar Karel Lautenschutz en nooit eerder voor publiek getoonde depotstukken uit het Edams Museum.

Een moderne tijd met een eigen verhaal gaat ‘de confrontatie’ aan met eeuwenoude objecten, die de antieke eeuwen, met eveneens een eigen verhaal, vertegenwoordigen.

Toch is er al bij voorbaat een bindmiddel: depotstukken hebben doorgaans door elementen van verval zoals tijd, vuur en water een veroudering doorgestaan, terwijl in Lautenschutz’ werk nu juist vele materialen zijn toegepast, die eveneens een verval laten zien: juttershout, roestend ijzer, half vergaan jute…

Corrosie, verval, ouderdom: het intrigeert de kunstkijker tot het willen formuleren van de herkomst, het tijdsbeeld, het verhaal. Dan zijn hulpmiddelen welkom. De motivatie van de kunstenaar, zijn drijfveer, zijn emotie, zijn perspectief: Wat zag hij erin? Is het dat geworden?

Poëzie, die de kunstenaar als extensie voelde opkomen, toen het werk klaar was en hij er onbevangen naar keek. En muziek, somber soms, maar veel vaker diep menselijk, met gevoel en warmte voortgebracht door Tom Waits.

Speciaal voor deze tentoonstelling zal een catalogus worden uitgebracht, die in het museum te koop is.

Toets hier voor publicatie Groot Waterland.nl