Evenementen-Lezingen-Educatie

Het Edams Museum heeft op 10 september 2017 de deuren gratis opengesteld tijdens Open Monumentenzondag en mocht 475 bezoekers verwelkomen.

Het landelijk thema was dit jaar Boeren Burgers Buitenlui.  Het zijn voor Edam bekende begrippen sinds 1357, toen de stad van Graaf Willem V stadsrechten ontving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overwegend agrarische bevolking woonde veelal in houten huizen, kleine stadsboerderijtjes met het vee inpandig er bij.  Het verkrijgen van stadsrechten verleende de ‘poorters’  diverse privileges en in de latere jaren ontwikkelde zich het burgerlijk recht.  Het Edamse Stadhuis (bouwjaar 1737) kreeg een schepenzaal, waarin rechtspraak plaatsvond.  Met de komst van buitenlui, bijvoorbeeld migranten met een bepaalde expertise, groeide de plaatselijke economie (scheepsbouw) om een top van 33 scheepswerven te bereiken.  Verleden tijd helaas, maar monumentaal gebleven in het huidige Edam. Een bezoek meer dan waard!


 

 

Klik op het OMD logo voor de landelijk website.

http://www.openmonumentendag.nl/w/wp-content/uploads/2016/09/BankGiro-Loterij-Open-Monumentendag-met-vlag.jpg

 foto OMD

 


flyer ONH

 

Als partner in het verhalenplatform Oneindig Noord Holland hebben het Edams Museum en de VVV een geheel nieuw toeristisch product: Legenden en Verhalenroute door Edam gefaciliteerd door Oneindig Noord Holland en gesubsidieerd door de gemeente Edam-Volendam. De VVV en het Edams museum hebben 16 schitterende verhalen in een wandelroute van 3,3 km bijeengebracht. Daaraan is een aparte rondwandeling van 3 km over de vestingen toegevoegd, waardoor de verdwenen stadspoorten van Edam herleven. Door een simpele QR code in de smartphone of i-pad te laden kan de toerist de route starten en naar believen alle 16 punten ter plaatse bekijken, compleet met beeld, geluid en tekst.

Scan deze QR code met uw smartphone of tablet om de legendenroute op te halen, of klik nu op de afbeelding:

 

QR code

 

De aparte, aansluitende Poortenwandeling vindt u hier

 

Bitnami